Soorten & vormen

Quinoa in soorten & vormen, wat is er allemaal verkrijgbaar? Quinoa is in verschillende soorten verkrijgbaar. De soorten zijn onder te verdelen in drie kleuren: witte, zwarte en rode quinoa. Daarnaast kun je het natuurlijke product ook kopen in allerlei vormen. Hieronder staan de 3 soorten beschreven en vervolgens worden de vormen van quinoa toegelicht.

Witte quinoa

Dit soort quinoa is makkelijk verkrijgbaar omdat deze het meest voorkomt. De witte korrels zijn licht van kleur, zelfs wat doorzichtig. Tijdens het koken van witte quinoa wordt de korrel zachter. Het heeft een (milde) nootachtige smaak.


Rode quinoasoorten & vormen quinoa

De rode quinoa is knapperiger dan de witte quinoa. Daarnaast is het zeldzamer en dus moeilijke  verkrijgbaar. Door het rode vliesje dat om de korrel zit, heeft rode quinoa meer voedingsstoffen dan de witte. Tijdens het koken van rode quinoa wordt de korrel knapperig/krokant. Daarbij verandert de kleur vaak naar een donker bruine kleur. Het heeft een (stevige) nootachtige smaak.

Zwarte quinoa

In de Nederlandse supermarkten zul je de zwarte quinoa nauwelijks tegenkomen. Dit soort is namelijk moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Het heeft overeenkomsten met de rode quinoa. Beiden zijn namelijk knapperig en de smaken komen veelal overeen. Zowel de rode als de zwarte quinoa vinden hun oorsprong in de witte variant. Zwarte quinoa is zeer voedzaam vanwege de stof anthocyanine. Deze stof komt ook in andere producten voor en heeft voor vele mensen positieve eigenschappen. Door het zwarte vliesje bevat zwarte quinoa, net als bij de rode quinoa, meer voedingsstoffen dan witte quinoa. De sterke nootachtige smaak is ook bij de zwarte variant te vinden.

Zoals hierboven beschreven staat is quinoa in 3 soorten verkrijgbaar. Daarnaast kun je het ook in verschillende vormen kopen. De vormen zijn onder te verdelen in: voorgekookte, vlokken, meel, gepofte, zaadvorm en in verwerkt in producten.

Voorgekookte quinoa

Dit wordt vaak gebruikt in salades, toetjes (bijvoorbeeld yoghurt) of als extra toevoeging aan hapjes (garnering).

Quinoa vlokken

Het zijn eigenlijk plat gestampte zaadjes. Je kunt quinoa vlokken vergelijken met havermout. Veel mensen kiezen er dan ook voor om de havermout te vervangen door quinoa vlokken. Het kan gebruikt worden als extra ‘knappertje’ bij je ontbijt, in een salade of in de yoghurt met fruit. De quinoa vlokken kunnen ook gekookt worden tot een pap. Daarnaast is het mogelijk om het als paneermiddel te gebruiken bij vlees en/of vis).


Quinoa meel

Dit ontstaat door de quinoa zaden te malen. Met dit glutenvrije quinoa meel zijn meerdere opties mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld brood mee bakken, het verwerken in een pannenkoekenbeslag of andere baksels mee maken.

Gepofte quinoa

Dit is een beetje te vergelijken met popcorn, maar dan in kleinere vorm. Het voegt aan een gerecht knapperigheid toe, met daarbij de gezonde eigenschappen van quinoa. De gepofte quinoa is licht en luchtig.

Quinoa zaden

Deze kun je koken en vervolgens verwerken in je gerecht. Lees hier hoe je de quinoa zaden kunt bereiden.

Quinoa verwerkt in producten

Tegenwoordig vind je steeds meer producten waar quinoa in verwerkt is. Denk bijvoorbeeld aan crackers, repen, pasta’s en brood. Waarschijnlijk zal het aanbod producten toenemen, omdat quinoa steeds vaker wordt gegeten.

Lees meer over:
* Quinoa recepten
* Afvallen door quinoa?