Recepten

De onderstaande recepten zijn gekopieerd van AH Allerhande. De makers van AH Allerhande bezitten de eigendomsrechten van de onderstaande 10 quinoa recepten.

____________________________________________________________________________________

Quinoa met radijs, druiven en noten

Quinoa met radijs, druiven en noten
Bron: Allerhande AH

Ingrediënten

  • 70 g pecannoten
  • 200 g gorgonzola
  • 275 g quinoa (pak)
  • 200 g verse doperwten
  • 300 g fijne tuinbonen (diepvries, ontdooid)
  • 1 bos radijs
  • 250 g pitloze rode druiven (bak à 500 g)
  • 2 limoenen (schoongeboend)
  • 4 el olijfolie
  • 2 el honing
  • 2 el wittewijnazijn

Bereiding

  1. Hak de pecannoten grof en verkruimel de gorgonzola.
  2. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Kook de doperwten 9 min. in water. Dubbeldop ondertussen de tuinbonen. Doe de doperwten en tuinbonen in een grote kom.
  4. Snijd de radijs in plakjes. Halveer de druiven in de lengte en doe ze bij de groenten.
    Tip: Gebruik de rest van de druiven in een geitenkaassalade.
  5. Rasp de groene schil van de limoenen en pers de vruchten uit. Meng het rasp, sap, de olie, honing en azijn in een kom tot een dressing. Voeg peper toe.
  6. Schep de quinoa en dressing door de groenten. Verdeel de noten en gorgonzola erover.

____________________________________________________________________________________

Quinoa met venkel en sinaasappel

Quinoa met venkel en sinaas­appel
Bron: Allerhande AH

Ingrediënten

  • 275 g 3 kleuren quinoa
  • 1 kippenbouillontablet
  • 410 ml koud kraanwater
  • 1 venkelknol
  • 20 g platte peterselie
  • 2 sinaasappels
  • 2 bosuitjes
  • 1 el extra vierge olijfolie
  • 2 el incabessen
  • 120 g granaatappelpitjes

Bereiding

  1. Was de quinoa in een zeef onder koud stromend water en laat uitlekken.
  2. Doe samen met het bouillontablet en het water in een pan en breng al roerend aan de kook. Kook de quinoa in 8 min. gaar.
  3. Neem van het vuur en laat met de deksel op de pan 3 min. staan. Schep de quinoa op een grote platte schaal en laat afkoelen.
  4. Schaaf ondertussen de venkelknol in de keukenmachine in dunne plakken. Snijd de peterselie grof.
  5. Boen de sinaasappels schoon en rasp de oranje schil van 1 sinaasappel. Snijd met een scherp mes de oranje en witte schil van beide sinaasappels.
  6. Snijd de partjes tussen de vliesjes uit, vang het sap op in een kommetje. Snijd de bosui in dunne ringen.
  7. Meng de olie met het sinaasappelrasp en -sap tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  8. Meng de quinoa met de venkel, peterselie, bosui, incabessen, sinaasappelpartjes en dressing. Garneer met de granaatappelpitjes.

____________________________________________________________________________________

Sa­la­de met quinoa en man­chego

Salade met quinoa en manchego
Bron: Allerhande AH

Ingrediënten

  • 200 g quinoa
  • 2 tl dijonmosterd
  • 4 el extra vierge olijfolie
  • 5 el appelciderazijn (AH puur&eerlijk biologisch)
  • 2 frisse en stevige appels (bijv. junami)
  • 20 g selderij
  • 100 g gezouten amandelen
  • 100 g veldslamelange (AH puur&eerlijk biologisch)
  • 150 g manchego (kaas)

Bereiding

  1. Bereid de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  2. Klop ondertussen een dressing van de mosterd, olie en azijn.
  3. Boen de appels schoon. Snijd ze horizontaal in zo dun mogelijke plakken en besprenkel met de azijn.
  4. Snijd de blaadjes van de selderij grof en meng met de appel.
  5. Doe de amandelen in de keukenmachine en maal kort tot grove korrels. Heb je geen keukenmachine, hak de amandelen dan grof met een mes.
  6. Meng in een grote kom de quinoa met de veldslamelange, amandelen, de olie en de selderij.
  7. Snijd de manchego in dunne plakjes. Verdeel de quinoa met de appel- en manchegoplakjes over de borden en besprenkel met de dressing.

____________________________________________________________________________________

Quinoa met ven­kel en gra­naat­ap­pel­pit­jes

Quinoa met venkel en granaat­appelpitjes
Bron: Allerhande AH

Ingrediënten

  • 2 venkelknollen
  • 1 teen knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 el olijfolie
  • 1 citroen
  • 275 g quinoa
  • 600 ml kraanwater
  • 1 groentebouillontablet
  • 2 tl gemalen koriander (ketoembar)
  • 4 eieren
  • ½ bakje bieslook (bakje 25 g)
  • 120 g granaatappelpitjes

Bereiding

  1. Halveer de venkelknollen en snijd de helften in flinterdunne plakjes.
  2. Snijd de knoflook fijn en de ui in halve ringen.
  3. Verhit de olie in een hapjespan. Fruit de knoflook 2 min. Voeg de ui en venkel toe en bak 10 min. op middelhoog vuur. Schep regelmatig om.
  4. Rasp ondertussen de gele schil van de schoongeboende citroen en pers de vrucht uit.
  5. Voeg het rasp en 3 el sap, de quinoa, koriander, het water en het bouillontablet toe aan de venkel.
  6. Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat 25 min. op laag vuur stoven. Roer af en toe.
    Tip: Voeg eventueel wat water toe als de quinoa bijna droog is gekookt, maar nog niet gaar is.
  7. Kook ondertussen de eieren in 7 min. bijna hard. Laat schrikken onder koud stromend water en pel ze.
  8. Halveer de eieren in de lengte. Neem de pan van het vuur en schep de bieslook en granaatappelpitjes erdoor. Leg de eieren op de quinoa.
  9. Snijd de bieslook fijn.
  10. Serveer direct. (Het is ook mogelijk om dit gerecht koud te eten, bijvoorbeeld bij een picknick).

____________________________________________________________________________________

Roer­bak van quinoa, as­per­ges en zalm

Roerbak van quinoa, asperges en zalm
Bron: Allerhande AH

Ingrediënten

  • 275 g quinoamix (pak)
  • 1 sinaasappel (schoongeboend)
  • 8 el olijfolie
  • 2 el harissa (hete peperpasta, potje 100 g)
  • 2 tl komijn
  • 300 g zalmfilet
  • 2 el zonnebloemolie
  • 350 g groene asperges

Bereiding

  1. Was de quinoa in een zeef onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
  2. Verhit een koekenpan zonder olie of boter en rooster de quinoa 5 min. Bereid de quinoa vervolgens volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  3. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit.
  4. Meng het rasp, sap, de olijfolie, harissa en komijn in een kom tot een dressing. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  5. Snijd de zalmfilet in blokjes.
  6. Verhit de zonnebloemolie in een wok en roerbak de zalm 2 min. Neem uit de wok, zet apart en dek af met vershoudfolie.
  7. Breek de onderkant van de asperges en snijd de asperges in schuine stukken van 2 cm. Halveer de bimi.
  8. Doe de asperges en bimi in de wok en roerbak in 4 min. beetgaar. Voeg de dressing toe en roerbak nog 1 min.
  9. Verdeel de quinoa over 4 borden en verdeel er de groenten, dressing en zalm over.

____________________________________________________________________________________

Ro­ze quinoa met ge­roos­ter­de biet en sja­lot

Ingrediënten

Bron: Allerhande AH
Bron: Allerhande AH

  • 200 g quinoa (of bulgur, pak 275 g)
  • 500 g gekookte bieten
  • 200 g sjalotten
  • 3 el olijfolie
  • ½ tl zout
  • 2 el rodewijnazijn
  • 4 el mayonaise met citroen (potje 350 g)
  • 1 sinaasappel (schoongeboend)
  • 8 g koriander (bakje 15 g)
  • 150 g Griekse yoghurt (beker 500 g)
  • 40 g rucola

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 200 °C.
  2. Kook de quinoa volgens de aanwijzigen op de verpakking. Laat iets afkoelen.
  3. Schil de bieten. Snijd 350 g in partjes en de rest in blokjes van ½ cm (brunoise). Doe de partjes in de ovenschaal en de blokjes in een kom.
  4. Pel de sjalotten, snijd ze in kleine partjes en doe ze bij de partjes biet in de ovenschaal.
  5. Besprenkel met de olie en bestrooi met het zout. Rooster ca. 45 min. in de oven.
  6. Meng de azijn en mayonaise door de bietenblokjes. Schep de lauwwarme quinoa erdoor.
  7. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en snijd de koriander fijn.
  8. Schep de Griekse yoghurt in een kom. Meng de koriander en de helft van het sinaasappelrasp door de yoghurt.
  9. Verdeel de rucola over een platte schaal. Schep de quinoa erop en verdeel de geroosterde groenten erover.
  10. Garneer met de rest van het sinaasappelrasp. Serveer de korianderyoghurt erbij.

____________________________________________________________________________________

Quinoa ven­kel ap­pel­sa­la­de

Ingrediënten

Bron: Allerhande AH
Bron: Allerhande AH

  • 275 g quinoa (pak)
  • 2 venkelknollen
  • 2 friszoete appels
  • 1 citroen
  • 100 g gedroogde cranberry’s
  • 2 el olijfolie
  • 125 ml zure room

Bereiding

  1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Giet af en doe in een ruime schaal. Laat 10 min. afkoelen.
  2. Halveer ondertussen de venkelknollen en snijd de helften in flinterdunne plakjes. Breng een pan water aan de kook en kook de venkel 2 min.
  3. Giet af in een zeef, spoel koud onder de kraan en laat uitlekken. Snijd ondertussen de appels in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd in plakjes.
  4. Boen de citroen schoon. Rasp de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit.
  5. Meng het sap met de appel. Voeg met de venkel en de cranberries toe aan de quinoa.
  6. Meng de rasp met de olie door de zure room en schep door de quinoasalade. Breng op smaak met peper en zout.

____________________________________________________________________________________

Quinoa­sa­la­de met biet­jes en pom­poen­pit­ten

Ingrediënten

Bron: Allerhande AH
Bron: Allerhande AH

  • 275 g quinoa
  • 1 friszoete appel (bijv. jazz)
  • 400 g rauwe bieten
  • 1 citroen (schoongeboend)
  • 2 tl mierikswortel (potje 140 g)
  • 3 el raapzaadolie (flesje 250 ml)
  • 15 g munt (bakje)
  • 75 g veldsla
  • 100 g fruit & zadenmix met pompoenpitten (zak 225 g)

Bereiding

  1. Kook de quinoa 8 min. in water met zout. Zet het vuur uit en laat nog 12 min. staan. Giet af en doe in een schaal.
  2. Rasp de appel met een rasp of in de keukenmachine en doe bij de quinoa.
  3. Schil de bieten, rasp ze en voeg ook toe. Rasp de gele schil van de citroen en pers een helft van de vrucht uit.
  4. Meng het rasp, 1 el sap, de mierikswortel en olie door de quinoa. Snijd de blaadjes van de munt in reepjes.
  5. Schep de veldsla, fruit & zadenmix en munt door de quinoa en breng op smaak met peper en eventueel zout.

____________________________________________________________________________________

Quinoa­koek­jes met spi­na­zie­sa­la­de

Ingrediënten

Bron: Allerhande AH
Bron: Allerhande AH

  • 250 g quinoa (zak 340 g)
  • 250 g bloemkool
  • 2 bosuitjes
  • 8 g tijm (bakje à 15 g)
  • 150 g witte kaas
  • 4 eieren
  • 75 g volkorenbloem
  • 4 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 400 g wilde spinazie

Bereiding

  1. Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet eventueel overtollig vocht af en laat afkoelen tot gebruik.
  2. Snijd de bloemkool in roosjes en de bosuitjes in stukjes.
  3. Doe de bloemkool, bosui en blaadjes van de tijm in de keukenmachine en maal tot het kruim de grootte van rijstkorrels heeft. Voeg halverwege de kaas toe.
  4. Doe het bloemkoolmengsel in een kom en roer de eieren en bloem erdoor.
  5. Voeg daarna de quinoa toe en meng alles goed. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.
  6. Verhit de olie in een koekenpan. Schep 4 hoopjes van 2 el beslag in de pan en bak in 7 min. gaar. Keer halverwege. Herhaal met de rest van het beslag.
  7. Snijd de knoflook fijn. Verhit de olie in een wok en roerbak de knoflook en spinazie 5 min. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.
  8. Serveer de spinazie met de quinoakoekjes.

___________________________________________________________________________________

In­di­a­se brood­sa­la­de

Indiase broodsalade
Bron: Allerhande AH

Ingrediënten

  • 1 bloemkool
  • 1 bos radijs
  • 15 g koriander (bakje)
  • 5 el koolzaadolie
  • 2 tl gemalen komijn (djinten)
  • 3 tl kerriepoeder
  • 4 el quinoa (pak 275 g)
  • 2 pakken naanbrood knoflook & koriander (280 g)
  • 400 g tomatenblokjes (blik 400 g)
  • 200 g salade kaasblokjes

Bereiding

  1. Snijd de bloemkool in roosjes. Kook 3 min. in ruim water met zout. Giet af in een vergiet en laat uitlekken.
  2. Snijd ondertussen de radijs in kwarten en de blaadjes van de koriander grof.
  3. Verhit ondertussen de olie in een wok en fruit de komijn en kerriepoeder 1 min. Doe de quinoa erbij en bak in 3 min. gaar en knapperig.
  4. Voeg de bloemkool toe en draai het vuur hoog. Roerbak 2 min. Doe in een ruime schaal.
  5. Verhit de olie in de (niet schoongemaakte) wok. Scheur het brood in stukken en roerbak 3 min.
  6. Doe het brood bij de bloemkool. Voeg de koude tomatenblokjes, radijs en koriander toe en schep om. Verkruimel de kaasblokjes erover.