Quinoa en gluten

Vaak wordt gedacht dat quinoa en gluten samengaan, maar dat is niet het geval. Dit maakt het uitermate geschikt voor mensen met coeliakie. Vaak wordt quinoa toegevoegd aan een glutenvrij dieet.

Quinoa en gluten

Gluten is een eiwit dat te vinden is in meerdere soorten graan. Wanneer er sprake is van een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genaamd, is de dunne darm niet bestand tegen gluten. De aanwezige gluten die in de gegeten voeding zitten, tasten het slijmvlies van de dunne darm aan. Uiteindelijk wordt dit slijmvlies zo aangetast, dat de dunne darm niet meer naar behoren functioneert.Coeliakie kan een aantal klachten veroorzaken, zoals: pijn in de buik, ernstige vermoeidheid, diarree en het verliezen van gewicht. Reden genoeg om het eten van gluten te vermijden. Dit kan betekenen dat je vele graanproducten niet meer mag eten. Als je besluit geen gluten meer te eten, is het aan te raden een diëtist in te schakelen. Deze kan je adviseren over welke voeding gegeten dient te worden om een tekort aan voedingsstoffen te voorkomen. De oorzaak van coeliakie is tot op heden nog niet gevonden. Men doet er nog steeds onderzoek naar, maar er is geen duidelijkheid. Het vermoeden bestaat dat erfelijkheid een belangrijke rol speelt in de verstoring van het afweersysteem.

Quinoa in een glutenvrij dieet

Om de bovenstaande klachten te voorkomen, is het belangrijk dat coeliakie paQuinoa en gluten, quinoa is glutenvrij. tiënten een dieet volgen dat glutenvrij is. Dit gebeurt vaak in overleg met een diëtist. Door dit te doen krijgen de darmen de kans om het slijmvlies te herstellen. Dit glutenvrije dieet zal het hele leven gevolgd moeten worden, omdat coeliakie een chronische ziekte is.  Quinoa is een mooi, natuurlijk, product dat in vele recepten te verwerken is. Het past perfect in een glutenvrije dieet!

Lees meer over:
* Quinoa
* Vormen en soorten quinoa
* Afvallen met quinoa