Geschiedenis

Quinoa geschiedenis, waar komt het vandaan? Quinoa is een plant die afkomstig is uit de Zuid Amerikaanse landen: Argentinië, Peru, Bolivia en Ecuador. De geschiedenis van quinoa gaat terug tot ongeveer 4500 tot 5000 jaar geleden, toen werd voor het eerst begonnen met het verbouwen van de plant. Dit gebeurde op een hoogte van ongeveer 2000 meter in het Andesgebergte. Quinoa werd verbouwd door de lokale bewoners, de Inca’s. Zij zagen het als een geschenk van God en beschouwden het als heilig voedsel. Het werd ook wel ‘de moeder van alle granen’ of ‘supergraan’ genoemd. Dit heeft te maken met de hoge voedingswaarde die het bevat.

Quinoa plant

De quinoa plant kan overleven in erbarmelijke omstandigheden. Zo kan het nachtvorst overleven en is het sterk genoeg om te groeien op een voedingsstofarme bodem. De plant bevat grote pluimen die in verschillende kleuren voorkomen: rood, oranje/geel, en wit. De bladeren zijn te vergelijken met blad spinazie. De plant heeft een levensduur van ongeveer 140 dagen en kan ongeveer 2 tot 2,5 meter groot worden.

Een andere benaming voor quinoa is Chenopodium Quinoa Willd. De benaming “Quinoa” hebben de Inca’s gebruikt uit hun eigen taal, het Quechua. Zoals wij vandaag de dag rijst eten, zo aten de Inca’s de quinoa zaden. Ze kookten ze dus voordat ze werden gegeten.

Ontdekkingsreizen en quinoa

In de tijd van de ontdekkingsreizen, zetten de Spanjaarden voeten aan de grond in Zuid Amerika. Het duurde ook niet lang totdat zij in aanraking kwamen met de Inca’s en hun teelt. De Spanjaarden dachten dat de lokale bevolking speciale krachten uit quinoa haalden en besloten daarom om het te verbieden. Dit maakte dat het veel minder werd verbouwd, maar helemaal verdwijnen deed het niet. Dit kwam omdat sommige bewoners de plant zo hoog mogelijk bovenin de berg gingen verbouwen, een plek waar de Spanjaarden niet kwamen.

De zaden werden door de lokale bevolking gegeten, de bladeren van de plant werden niet gegeten. De resten die overbleven werden gevoerd aan het vee dat ze hielden. Zo werd de hele plant dus gebruikt! Door de invloed van de Spanjaarden is het verbouwen van quinoa beperkt gebleven en zelfs bijna uitgeroeid.

Lees meer over:
* Quinoa bereiden
* Soorten en vormen quinoa