Canihua

Canihua, is familie van quinoa. Het vindt zijn oorsprong in het werelddeel Zuid-Amerika, daar waar quinoa ook vandaan komt. Canihua is afkomstig uit Bolivia en Peru, waar het in het hooggebergte groeit. Omdat het kleiner is dan het quinoazaad, wordt het ook wel babyquinoa genoemd. Je spreekt het uit als ‘Kaniwa’. Net als quinoa, is canihua glutenvrij.

Canihua in het algemeen

De ‘babyquinoa’ heeft deze term te danken aan de grootte van het zaadje. Het is in verhouding namelijk kleiner dan quinoazaad. Het canihuazaad bezit een rood/bruin kleur en heeft een stevige textuur. Qua smaakt komt het overeen met quinoa. Beiden hebben namelijk een noodachtige/zoetige smaak.

Quinoa versus canihua

Gezien de grote vraag naar quinoa, is het moeilijk hieraan te voldoen. Dit had gevolgen voor de Zuid-Amerikaanse landen waar het vandaan komt. Om dit probleem op te lossen en toch aan de vraag te kunnen voldoen, moest gezocht worden naar een alternatief. Dat is gevonden in canihua. Echter is dit minder bekend dan quinoa. Dit maakt dat het nog moeilijk verkrijgbaar is. Canihua kan dienen als een goede vervanger voor couscous, rijst of zelfs quinoa. Bijkomend voordeel bij canihua zit in de bereiding ervan. Zo hoef je het niet te spoelen voordat je het verwerkt in een gerecht. Tevens is de kooktijd ervan kort.

Waarom canihua proberen?  Canihua

Er zijn verschillende redenen waarom je het kunt eten, bijvoorbeeld:

* het zit boordevol vezels
* het bezit een hoog eiwittengehalte
* glutenvrij
* hoge concentratie ijzer
* geeft snel een verzadigd gevoel
* bevat antioxidanten en Omega 3 vetzuren

Verwerking van babyquinoa

Net als quinoa kun je het op verschillende manieren verwerken in je gerechten. Verwerk het maar eens in:

* yoghurt
* maaltijdsalade
* soep
* schotel
* brood & taart (hiervoor wel vermalen tot meel)
* smoothies
* koekjes en/of reep
* roerbak
* noedels
* vervanger van rijst of pasta
* krokante toevoeging bij een visgerecht

Nadeel

Waar veel mensen bekend zijn met quinoa, is het nieuwe canihua voor velen nog onbekend. Dit maakt dat het moeilijk verkrijgbaar is en dat heeft effect op de prijs. Deze is namelijk een stuk hoger dan hetgeen je voor quinoa betaald.