Nederlandse quinoateelt

Joris Giesen van Giesen Crop Research, voert onderzoek uit op het gebied van deugdelijkheid in de akkerbouw. Tot het jaar 2012 is hij werkzaam geweest op een proefboerderij. Dit maakt dat hij voor veel gewasbeschermingsfabrikanten een bekend persoon is.

Gezien de populariteit voor quinoa, is een wereldwijd een enorme vraag naar het product. De Zuid-Amerikaanse landen, waar de quinoa oorspronkelijk vandaan komt, kunnen deze vraag niet tot nauwelijks aan. Door de constante teelt en daardoor het niet laten rusten van de quinoa teelt Nederlandbodem, wordt de grond uitgeput. Daarnaast worden verschillende groei- en bestrijdingsmiddelen gebruikt tijdens de teelt.

Om het heeft in eigen hand te nemen, zijn verschillende mensen bezig om quinoa in Nederland te verbouwen. Joris Giesen is hier ook zeer betrokken bij. Hij geeft een korte update over de huidige stand van zaken:

 • Zondag 4 oktober 2015 is de laatste quinoa geoogst in Nederland.
 • De geoogste quinoa wordt zo snel mogelijk naar de drogerij gebracht. Om de kwaliteit van de quinoa zo optimaal mogelijk te houden moet het product snel gedroogd worden. Op die manier blijft het 100%.
 • Wanneer de quinoazaden gedroogd zijn, worden ze naar De Bilt Daar worden de gedroogde zaden schoon gespoeld.
 • Op dit moment ligt de Nederlandse quinoaoogst van vorig jaar in de winkel van Sligro. Er gaat dus een tijd overheen voordat de oogst verkocht kan worden. Dit maakt dat het voor de quinoatelers dus lastig is om een financieel plan te maken. Op dit moment weten ze namelijk niet wat de netto opbrengst van 2015 is.
 • Een nieuwe klant die quinoa afneemt is het restaurantketen La Place. Deze keten is overgestapt op de Nederlandse quinoa omwille van verschillende redenen.
  – vanwege de mindere bittere smaak
  – de korte aanvoerlijnen
  – het feit dat de Nederlandse quinoa zonder gewasbeschermingsmiddelen geteeld is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *